Inkoon kunnanvaltuusto 13.1.25 päätti kunnanhallituksen esityksen mukaisesti siitä, että kansanäänestystä ei järjestetä terästehtaan sijoittumisesta Inkoon Joddböleen. Päätös tehtiin laajalla enemmistöllä yli puoluerajojen, vaikka muutama edustaja äänestyksen kannalla olikin. Kansanäänestystä vaatineiden keskuudessa päätös on nostanut väitteitä siitä, että demokratia on kuollut ja poliitikot eivät osoittaneet tarvittavaa nöyryyttä tässä asiassa. Totuus on kuitenkin se, että vain noin 5 % Inkoon äänioikeutetuista asukkaista oli tätä äänestystä vaatinut. Heidän näkemyksensä kuitenkin oli se, että mikäli aikaa olisi ollut enemmän, kuntalaiset laajalti olisivat olleet tämän ehdotuksen kannalla. En usko tähän. Päätös tehtiin kaikkien demokratian sääntöjen mukaan selkeän enemmistön turvin. Kynnys kansanäänestyksen järjestämiseen on korkea ja niitä on järjestetty Suomessa erittäin harvoin. Kannatusta saa ajatus, jossa kunnallisvaalit toimivat indikaattorina sen terästehtaan suhteen. Kukin äänestäjä voi valita ehdokkaansa, joka on lähimpänä omaa näkökulmaa.
Joulukuussa julkaistu Ympäristöarviointiselostus (YVA) kuvaa kattavasti terästehtaan vaikutusta ympäristöön ja ihmisten elämään. Mikään teollinen laitos ei voi toimia ilman mitään päästöjä, mutta suunnitellun laitoksen on arvioitu toimivan puhtaammin kuin mikään terästehdas aikaisemmin. YVA-selostuksen perusteella suurimmat haitat kohdistuvat elämänlaatuun, joka konkretisoituu tehtaan lähialueilla meluun ja lisääntyneeseen liikenteeseen. Muilta osin vaikutukset ovat suhteellisen vähäisiä. Päästöt ovat kaikilta osin alle suositusarvojen. On ymmärrettävää, että tehdashanke herättää vastustusta niiden joukossa, jotka asuvat tai viettävät vapaa-aikaansa teollisuusalueen lähiympäristössä. Alue on kuitenkin ollut jo vuosikymmeniä teollisuusaluetta, joka on ollut häiriötekijä melun, pölyn tai päästöjen osalta lähialueen ihmisille. Näiden haittojen vähentämiseen on kuitenkin suunnittelussa tehty paljon työtä. Niille, jotka asuvat alueen lähiympäristössä, tulisi ehkä miettiä jonkinlaista kompensaatiota mahdollisista lisähaitoista, joita hankkeen mukana tulee.
Toteutuessaan hanke toisi hyvinvointia valtaosalle inkoolaisista. Tehdyt selvitykset osoittavat työpaikkojen, verotulojen ja uusien asukkaiden määrän kasvua. Myös alueen kiinteistöjen potentiaalinen arvonnousu on tervetullutta muuten laajalti arvoansa menettävillä kiinteistömarkkinoilla. Kaikkia näitä tarvitaan Inkoon tulevan elinvoimaisuuden takaamiseksi. YVA-selostus ei tue millään tavalla väitteitä siitä, että Inkoo saastuisi tai tuhoutuisi merkittävästi. Inkoo tulee säilyttämään edelleen saaristolaiskunnan olemuksensa. Asian tiimoilta on pidetty lukuisia infotilaisuuksia. Usein tilaisuudet on pidetty uudessa ja hienossa Kyrkfjärdenin koulussa. Harva on ehkä miettinyt sitä, että tuo koulu on rahoitettu osittain niiden tuottojen ansiosta, joita on syntynyt aikaisemman IVO:n hiilivoimalan yhteisöverotuotoista sekä tehtaan muista positiivisista vaikutuksista kunnan talouteen. Yhteisöverotuottoja tarvitaan jatkossakin, mutta niitä on mahdollista saada pienemmin ja puhtaammin teollisin päästöin kuin hiilivoimalan aikana.
Terästehdashanke on jatkumoa Länsi-Uudenmaan pitkälle raudanjalostuksen perinteelle, joka alkanut jo 1600-luvulla ruukeista ja jatkunut modernilla ajalla Koverharissa. Näiden asioiden kanssa on pystytty elämään, ja ne ovat tuottaneet paljon hyvinvointia alueelle. Ei ole syytä epäillä, etteikö myös tämän hankkeen kohdalla kävisi samoin. Joddbölen kaavan valmistumisajankohtaa ei vielä tiedetä. Päätös kaavasta saattaa olla nykyisen tai uuden valtuuston tehtävä riippuen etenemisestä. Tärkeintä on kunnioittaa demokratiaa ja valittujen edustajien päätöksiä – siitäkin huolimatta, että oma näkökulma ei aina ole voittavalla puolella.